dinsdag, 20. februari 2007 - 10:21

Meer Nederlanders wonen over de grens

Den Haag

Steeds meer Nederlanders wonen over de grens. In 2006 woonden meer dan 100.000 Nederlanders vlak over de grens met België of Duitsland. Sinds 2002 verhuizen jaarlijks ongeveer 5.000 Nederlanders naar het grensgebied in de buurlanden.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Ruimtelijk Planbureau. Fiscale overwegingen en goedkopere huizen zijn de belangrijkste redenen voor wonen over de grens.

Vooral de Duitse grensstreek blijkt bij de Nederlander in trekt sinds 2002. Woonden er in 2001 nog ruim 28.000 Nederlanders, in 2006 waren dit er al 41.000. Zij vestigen zich vooral over de grens nabij Twente, Arnhem/Nijmegen en Zuid-Limburg.

Deze verhuisstroom is op gang gekomen nadat het Nederlandse belastingstelsel het in 2001 voor Nederlanders in Duitsland mogelijk maakte hun hypotheekrenteaftrek te behouden. De gunstige prijs-kwaliteitverhouding van woningen en kavels is de voornaamste reden waarom Nederlanders zich in de Duitse grensstreek vestigen.

De meeste grensbewoners wonen in België. Sinds 1995 is het aantal Nederlanders in de Belgische grensstreek voortdurend toegenomen, tot zo'n 59.000 in 2006. Zij wonen vooral over de grens van Noord-Brabant en Limburg. Voor Nederlanders ligt de aantrekkingskracht van de Belgische grensstreek in de gunstige ligging ten opzichte van de Randstad, gecombineerd met een gunstig belastingklimaat en goedkopere huizen.

Het aantal Belgen en Duitsers dat in de Nederlandse grensstreek woont, is veel geringer: 10.000 Belgen wonen nabij de Belgische grens, en 18.000 Duitsers nabij de Duitse grens. Hun aantal neemt bovendien licht af. De Belgen verkiezen bovendien een andere grensstreek dan de Nederlanders; zij zijn vooral geconcentreerd in Zeeuws-Vlaanderen.

De Nederlandse grensstreek is als woonplaats minder populair bij Belgen en Duitsers, omdat de huizenprijzen hier hoger zijn dan in hun eigen land.
Categorie:
Tag(s):