dinsdag, 30. oktober 2007 - 9:36

Militairen vakbond wil militairen laten testen op kanker

De Bilt

De militairen vakbond ACOM wil zo snel mogelijk van staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap weten of de bewindsman "aannemelijk acht" dat er (een) causaal verband is tussen "diverse vormen van kanker" bij uitgezonden militairen en hun blootstelling aan verarmd uranium, depleted uranium, DU. Dit staat in een brief die maandag bij Van der Knaap is bezorgd.

De bond maakt zich zorgen en refereert aan een schadevergoeding die is toegekend door een italiaanse rechtbank aan de nabestaanden van een overleden militair. Als doodsoorzaak werd vastegesteld dat de militair een tumor had als gevolg van blootstelling aan verarmd uranium.

In een reactie laat de bond weten, ‘Voor ons is volstrekt helder dat in Afghanistan en zeker in Irak hoeveelheden munitie, versterkt met verarmd uranium, zijn gebruikt die de hoeveelheid munitie met verarmd uranium dat op de Balkan is gebruikt, vele malen overschrijden.’

Vaststaat, zo blijkt uit de brief, die mede namens vakorganisatie ACOP is geschreven, dat "een beperkt aantal Nederlandse militairen" met verarmd uranium in aanraking is geweest. Hoeveel militairen zonder het te beseffen blootgesteld werden aan DU, is vooralsnog onbekend. Dit geldt dan met name voor militairen die uitgezonden zijn geweest naar de Balkan.

Volgens de bond is het noodzakelijk het RIVM-onderzoek ook te betrekken op "militairen die uitgezonden zijn geweest naar Irak en Afghanistan."
Provincie:
Tag(s):