donderdag, 10. mei 2007 - 7:50

Minder woningen voor Amsterdam dan gepland

Amsterdam

Amsterdam heeft het eerste kwartaal van 2007 minder woningen aangenomen dan gepland. Er zijn slechts 800 woningen in plaats van het streefcijfer van 1250 aangenomen. Wethouder van Poelgeest is van mening dat hoewel het anatal van 5000 per jaar gehaald kan worden het wel zaak is alert te blijven omdat er een stijging van bouwkosten geconstateerd kan worden over het eerste kwartaal.

Dit zou voor aanhoudende vertragingen kunnen zorgen.

Vanaf nu zal elk kwartaal een update gemaakt worden met de laatste productiecijfers. Daar waar stadsdelen, grote projecten of corporaties achterblijven bij de door hen zelf geformuleerde doelstellingen, zullen gesprekken plaatsvinden over oorzaken, verantwoordelijkheden en mogelijke oplossingen.

Wethouder Van Poelgeest laat weten dat de gemeente niet met extra geld over de brug kan komen omdat het er niet is. Bij de vorige dip in de woningbouwproductie gebeurde dat wel.

Uit onderzoek van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam blijkt dat bijna de helft van het aantal woningbouwprojecten, waarvan op 1 januari 2007 bekend was dat dit jaar gestart zou worden met de bouw, vertraagd is. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn de tegenvallende aanbestedingen (onder meer door stijgende bouwkosten) en vertraging van het herhuisvesten van bewoners van te slopen woningen in stedelijke vernieuwingsgebieden.

De gemeente zet een aantal acties in gang om de bouwers, stadsdelen en projectbureaus waar mogelijk te ondersteunen. Er wordt onderzocht of de stijging van de bouwkosten een structureel karakter heeft. Wethouder Tjeerd Herrema van Stedelijke vernieuwing zal de creatieve oplossingen die door sommige corporaties zijn bedacht om hun bewoners te herhuisvesten ook bij andere partijen onder de aandacht brengen.
Provincie:
Tag(s):