woensdag, 26. september 2007 - 11:04

Minister Ter Horst komt terug op plan

Amsterdam

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) komt terug op haar idee om burgemeesters de bevoegdheid te geven probleemjongeren uit huis te plaatsen.

Na overleg met haar collega André Rouvoet (Jeugd en Gezin) houdt de minister het erop dat aan deze maatregel altijd een rechter te pas moet komen. Bovendien worden jongeren alleen uit huis geplaatst als ze binnen het gezin gevaar lopen.

Rouvoet benadrukte zaterdag in Het Parool juist de rol van de rechter bij het uit huis halen van kinderen. Ter Horst kwam diezelfde dag met haar voorstel de burgemeester hierbij meer bevoegdheden te geven, na oproepen van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en zijn Utrechtse collega Annie Brouwer-Korf. De laatste kondigde afgelopen weekeinde een samenscholingsverbod aan voor een deel van de probleemwijk Kanaleneiland.

Rouvoet en Ter Horst willen gemeenten wel meer mogelijkheden geven in te grijpen als hulpverleners langs elkaar heen werken bij de aanpak van probleemgezinnen. Het gaat dan om maatregelen tegen kinderen die structureel afbreuk doen aan de veiligheid in de wijk, zegt een woordvoerder van Ter Horst.
Provincie:
Tag(s):