donderdag, 2. augustus 2007 - 13:09

Moderne klanken uit Mali in het Afrika Museum

Berg en Dal

Op zondag 12 augustus is in het Afrika Museum in Berg en Dal, het African Spirits Festival. Het African Spirits Festival is een culturele mix van muziek uit alle windstreken van Afrika en haar diaspora. Op deze vierde en laatste zondag van het festival kunnen bezoekers swingen op de moderne klanken van Benkadi uit Mali.

Het African Spirits Festival maakt deel uit van de Afrikaanse Zomerweken die tot en met 27 augustus in het museum plaatsvinden. Tijdens deze zomerweken vinden dagelijks Afrikaanse activiteiten plaats voor bezoekers van alle leeftijden.

Naast de optredens van Benkadi kunnen museumbezoekers zondag 12 augustus creatief aan de slag in de workshop ‘Bogolan schilderen’ en ‘Beelden uit mergel’, genieten van de voorstelling ‘Afrikaanse verhalen’ of deelnemen aan een rondleiding door het binnen- en buitenmuseum.

Bogolan is een speciale techniek uit Mali om katoenen stoffen te verven; bogo betekent modder. Na het verven van de stof met natuurlijke materialen worden motieven aangebracht met ijzerhoudende modder uit de rivier.

Vanwege de bewerkelijkheid van deze verfmethode is het niet mogelijk om in één workshop een echte bogolan te maken. De deelnemers schilderen met de juiste kleuren verf patronen op stof en maken zo een bogolan na. De workshop vindt doorlopend plaats, van 12.00 en 16.30 uur. Deelname € 1,- p.p.

Tijdens de workshop gaan de deelnemers onder begeleiding van beeldhouwster Vera Verkooijen zelf een Zimbabwebeeld van mergel maken. Deze steensoort is zacht en daardoor makkelijk te bewerken. In ca. 2,5 uur maakt ieder z’n eigen Zimbabwebeeld. De workshop start met een rondleiding door de beeldentuin en uitleg over het materiaalgebruik. Vervolgens gaat ieder zelf aan de slag. De mergel kost € 2,75 per kilo. Aanvang: 11.30 en 14.15 uur. Reserveren aanbevolen.

Kijk voor het volledige programma van de Afrikaanse Zomerweken op de museumwebsite www.afrikamuseum.nl (onder het kopje Agenda).
Provincie:
Tag(s):