dinsdag, 28. augustus 2007 - 10:08

Moedervlekken-spreekuur

Amsterdam

De Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) is gestart met een spreekuur waar mensen met een verhoogd risico op melanoom verdachte moedervlekken kunnen laten onderzoeken.

Het instituut, dat gelieerd is aan het AMC, werkt hierbij samen met de afdeling Dermatologie van het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI/AvL). Met dit spreekuur streeft het SNIP er naar om meer patiënten tijdig voor behandeling door te verwijzen.

Het aantal gevallen van melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, neemt toe. Omdat er soms sprake is van een sterke erfelijke component, kunnen familieleden van patiënten met melanoom een extra risico lopen. Vooral voor hen heeft het SNIP een speciaal moedervlekkenspreekuur opgezet, de ‘pigmented lesion clinic’. De patiënten , die vaak een groot aantal onrustige moedervlekken hebben, worden hier gescreened met hulp van een speciaal computerprogramma dat de arts ondersteunt bij het stellen van de diagnose.
Het SNIP werkt nauw samen met het NKI/AvL, dat verwanten van patiënten doorstuurt voor diagnostiek. Bij verdenking op melanoom kunnen zij snel terug naar het NKI voor behandeling. Ook huisartsen kunnen patiënten naar het spreekuur verwijzen.
Categorie:
Tag(s):