zaterdag, 8. september 2007 - 21:30

Mogelijk Fast Ferry langs Friese kust

Provincie Fryslân heeft op zaterdag 8 september samen met Connexxion een proefvaart gemaakt met de Fast Ferry van Connexxion. Gedeputeerde Piet Adema: “We willen als provincie samen met Connexxion bekijken of de snelboot geschikt is om in te zetten voor het vervoer van toeristen op het traject Kornwerderzand- Lemmer. Deze proefvaart is gehouden om vast te kunnen stellen of de vaartocht technisch uitvoerbaar is�. Tijdens de vaart zijn de onder andere de vaartijden geklokt en de mogelijkheden voor aanleggen en manoeuvreren bekeken.

Blijkt het mogelijk te zijn om met de Fast Ferry langs de Friese kust te varen, dan wordt na een evaluatie besloten of er komende winter een onderzoek wordt opgestart naar de haalbaarheid en kosten. Ook de mogelijkheden van aansluiting op busverbindingen en andere vormen van openbaar vervoer worden in dit onderzoek meegenomen. Mogelijke aanlegplaatsen voor de snelboot zijn Harlingen, Kornwerderzand, Makkum, Hindeloopen, Stavoren, het Woudagemaal in Lemmer en Lemmer. Plaatsen die eventueel toegevoegd zouden kunnen worden als het project succesvol blijkt zijn Urk, Lelystad, Enkhuizen.

De Fast Ferry is een hogesnelheidsdraagvleugelboot waarin ruim 70 personen plaats kunnen nemen. De boot die ongeveer 60 kilometer per uur vaart is echt bedoeld als persoonlijk vervoermiddel. Er is dan ook geen mogelijkheid om buiten te zitten. De draagvleugelboot moet minimaal 250 meter uit de kust varen en steekt ongeveer 1,50 meter diep. Op dit moment zet Connexxion onder ander Fast Ferries in op het Noordzeekanaal waar de boot passagiers binnen een half uur vervoert tussen Amsterdam Centraal Station en Velsen Zuid (Pontplein).
Provincie:
Tag(s):