maandag, 25. juni 2007 - 10:20

Mogelijke uitbraak zeehondenziekten

Pieterburen

De zeehonden crèche in Pieterburen is men extra alert na de melding van de Danish Forest and Nature Agency dat er mogelijk een uitbraak is van de zeehondenziekten. Op het eiland Anholt in het Deense Kattegat zijn 41 dode zeehonden aangetroffen. Dit zijn er meer dan er normaal in de zelfde periode worden gevonden.

In het zelfde gebied was er in 1988 en 2002 ook een massale sterfte van zeehonden door het Phocine Distemper Virus (PDV), dat in Nederland bekend is als de zeehondenziekte. Door het virus stierven in Noordwest Europa enkele tienduizenden zeehonden.

Volgens de zeehonden crèche moeten we rekening houden dat bij een uitbraak ook in Nederland een groot aantal zeehonden kunnen sterven. Dit zou een mogelijke ramp zijn voor de zeehonden populatie. De oudere dieren zijn nog immuun, maar voor de honderden zeehonden die na de vorige epidemie zijn geboren dreigt een afschuwelijk ziekteproces.

Uit voorzorg worden de zeehonden die in het Pieterburense centrum verblijven preventief gevaccineerd. Tevens roept men het publiek op om dode zeehonden direct bij de zeehonden crèche te melden. De dieren worden dan opgehaald en onderzocht op mogelijke besmetting.
Provincie:
Tag(s):