dinsdag, 4. september 2007 - 20:02

Monumentale bomen en gebouwen tijdens Monumentendag

Assen

Meer weten over de geschiedenis van een mooi stukje stad of een monumentaal gebouw? Kom dan naar de 21e Open Monumentendag in Assen op 8 september. Het comité Open Monumentendag zorgt die dag voor een uitgebreid programma met tentoonstellingen en exposities, foto’s, video’s en lezingen, maar ook wandelingen door de stad en het Asserbos.

De stadswandelingen gaan door de binnenstad en langs monumentale panden in Assen – Zuid. Maar ook is er een ‘monumentale bomenroute’ langs eeuwenoude bomen in de stad en het Asserbos.

Wie zich wil verdiepen het verleden van mooie oude gebouwen, is welkom in Bethelkerk, Groningerstraat 14, de Jozefkerk, Kerkplein 1, Villa Ebbenerve, Stationsstraat 11, en de Adventskerk, Lindelaan 49.

In de Bethelkerk leert de bezoeker over de geschiedenis van de synagoge. Ook is daar een tweede hands boekenmarkt. De Jozefkerk opent de deuren met klokgelui. Hier onder meer tentoonstellingen over oude kerkarchieven en uitleg van een gids over de geschiedenis van de 159 jaar oude kerk. Drents Plateau verzorgt in Villa Ebbenerve doorlopende lezingen over verschillende historische onderwerpen. Ook is daar een abonnement op het tijdschrift Drenthe Toen en Nu te winnen, en zijn er foto’s te koop van vier bekende Drentse fotografen over de veranderingen in Drente tussen 1980 en 2005. De Adventskerk aan de Lindelaan biedt de bezoekers tentoonstellingen over bouwstijlen in de vorige eeuw, over de geestelijke gezondheidszorg en Licht en Kracht.

In het museum in gebouw De Dobbe op het GGZ terrein beelden en video’s van behandelmethoden en een verzameling historische medische voorwerpen. En Warenhuis Vanderveen pakt uit met een tentoonstelling over de stedenbouwkundige ontwikkeling van de Weiersloop en de Singels van 1809 tot nu.

De Open Monumentendag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Het programma is te krijgen in het stadhuis en de bibliotheek en bij de VVV. Ook staat het op www.assen.nl en www.drentsplateau.nl.

In het Comité Open Monumentendag werken de Asser Historische Vereniging, de Bond Heemschut, het Drents Archief, de VVV en de gemeente Assen samen. De deelnemende partijen hebben gemeen dat ze zich inzetten voor behoud, ontwikkeling en waardering van historisch erfgoed en architectuur. Dit jaar is het landelijke thema: ‘Monumenten van de twintigste eeuw: 1900 - 1965’.
Provincie:
Tag(s):