donderdag, 16. augustus 2007 - 13:54

Moordpoging prostituee leidt tot 8 jaar cel

Den Bosch

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 46-jarige man uit Heerlen donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaren voor poging tot moord. Het gerechtshof acht bewezen dat de man op 1 juni 1992 in een korenveld in Valkenburg op gruwelijke wijze heeft geprobeerd een vrouw van het leven te beroven.

De 46-jarige man heeft met zijn handen de keel van het slachtoffer dicht geknepen, haar keel met een veter dichtgesnoerd, met een gevulde fles op haar hoofd geslagen en haar in het gezicht geschopt. De man zei niet alleen tegen het slachtoffer dat hij haar wilde ombrengen, maar voegde ook de daad bij het woord. De vrouw moet in het afgelegen korenveld zeer angstige momenten hebben gekend.

Tijdens de behandeling van de zaak heeft het gerechtshof zich de vraag gesteld of en zo ja in hoeverre de poging tot moord aan verdachte kan worden toegerekend. De verdachte heeft iedere medewerking aan het tot stand brengen van een rapportage daaromtrent geweigerd. Het gerechtshof heeft onder meer na ingewonnen advies van een deskundige afgezien van observatie van de verdachte.

Ook niet op een andere wijze is gebleken van het bestaan van een gebrekkige ontwikkeling of een ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de verdachte ten tijde van het plegen van het strafbare feit. Het gerechtshof dient er dan van uit te gaan dat de man tijdens de poging tot moord geheel toerekeningsvatbaar is geweest.

Het gerechtshof heeft de man vrijgesproken van verkrachting van deze vrouw. Zij was in die tijd als prostituee werkzaam en kwam met verdachte als klant in contact. De vrouw heeft in eerste instantie bij de politie verklaard dat verdachte - voor de seksuele handelingen plaatsvonden - tegen haar zei dat hij haar zou vermoorden, dat zij daardoor angstig werd en toegaf aan de seksuele wensen van de verdachte.

Later heeft zij bij de rechter-commissaris verklaard, dat zij niet met zekerheid kon zeggen of het uitkleden en de seks plaatsvonden vóórdat de verdachte de zeer bedreigende woorden tegen haar uitte of daarna. Gelet op deze onduidelijkheid, de bewijsmiddelen en hetgeen ter terechtzitting naar voren is gekomen, is er voor het gerechtshof zoveel ruimte voor twijfel over de vraag of het slachtoffer is gedwongen de seksuele handelingen te ondergaan, dat verdachte daarvan moet worden vrijgesproken.
Provincie:
Tag(s):