vrijdag, 25. mei 2007 - 10:06

Mosasaurus zwom rond met halve liter etter in kaakbot

Maastricht

Onderzoekers in Maastricht hebben de versteende kaak van een 66 miljoen jaar oud zeereptiel met een röntgenscanner doorgelicht. Het vleesetende reuzenreptiel heeft maandenlang rondgezwommen met een forse ontsteking in de achterste kaakbotten. Waar normaal het kaakscharnier zit, heeft de infectie grote stukken botweefsel weggevreten.

Het fossiel, dat bekend staat als de “Bemelse Mosasaurus�, werd in 1953 gevonden bij Bemelen. Hoewel de ongezond uitziende kaakbotten ook toen al de aandacht trokken, waren driedimensionale röntgenscanners in 1953 nog niet beschikbaar.

Dankzij het röntgenonderzoek kon het bot nu ook van binnen bestudeerd worden, zonder het breekbare fossiel te beschadigen. Op basis van de scans kan nu voor het eerst een echte diagnose gesteld worden. Niet alleen heeft de bot-ontsteking een forse hoeveelheid botweefsel weggevreten, ook is er aan de buitenkant van het bot nieuw botweefsel gevormd, waaruit blijkt dat het dier de ontsteking nog geruime tijd heeft overleefd.

Mosasauriërs leidden een buitengewoon gewelddadig bestaan; sporen van botbreuken of bijt-incidenten worden vaker gevonden, maar de omvang van de ontsteking waar de Bemelse mosasaurus nog tijdenlang mee heeft rondgezwommen is zeer uitzonderlijk.

Het ontstoken kaakbot is vanaf vandaag te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Vanaf vrijdag 25 mei is het fossiel te zien in een speciaal aan de vondst gewijde vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Provincie:
Tag(s):