dinsdag, 2. oktober 2007 - 20:47

Motorcrossers op de bon tijdens handhavingestafette

Orvelte

In de provincie Drenthe is de landelijke handhavingestafette van vorige week woensdag en donderdag doorgezet tot en met afgelopen zondag. Op ruim 100 locaties hebben onaangekondigde controles plaatsgevonden, een in het oog springende overtreding is onder meer het proces-verbaal tegen de illegale crossers in het natuurgebied bij Orvelte.

Tijdens de estafette werd in de hele provincie Drenthe gecontroleerd op het landelijke thema bouw- en sloopafval en asbest, maar ook op grondstromen, garagebedrijven, biovergisters, groene wetten en transporten. De controles gaven over het algemeen een positief beeld.

Uitzondering hierop vormt onder meer een groep illegale motorcrossers. Op zondag werden zes motorcrossers in het natuurgebied in Orvelte gesignaleerd. Tijdens de aanhouding zijn twee motorcrossers ontkomen en tegen vier is proces-verbaal opgemaakt. Daarbij heeft één van de motorcrossers een opzichter aangereden. Van deze persoon is de motor in beslag genomen. Hem wordt zware mishandeling ten laste gelegd. Van de twee ontkomen crossers zijn de gegevens bekend. Deze personen worden nog gehoord. Ook in natuurgebied Mantingerzand is tegen twee crossers proces-verbaal opgemaakt.

Verder is op diverse locaties in het buitengebied en op erven zwerfasbest aangetroffen. Bij slooppanden bleek over het algemeen de sloopvergunning wel aangevraagd, maar werd de aanvang van de werkzaamheden vaak niet gemeld. Op de overlaadstations waar asbest door particulieren wordt ingeleverd bleek de administratie goed op orde. Wel zou in sommige gevallen een betere koppeling tussen deze administratie en de sloopgegevens bij de gemeenten moeten bestaan. Bij de transportcontroles in Zwinderen zijn diverse processen-verbaal opgemaakt, waarbij een chauffeur is aangehouden die in 24 uur slechts anderhalf uur rustpauze had genomen.

Aan de controles in de provincie Drenthe deden de Drentse gemeenten mee, de VROM-inspectie, het Noordelijk Overleg Afvaltransporten, de Arbeidsinspectie, de Drentse waterschappen, de AID, de Voedsel- en warenautoriteit, de politie, de brandweer, diverse groene organisaties en de provincie. De coördinatie van de controle gebeurt door Samenwerking Handhaving Drenthe, het platform van waaruit samenwerking tussen de verschillende handhavende instanties wordt gestimuleerd en gefaciliteerd.
Provincie:
Tag(s):