vrijdag, 27. april 2007 - 8:43

Muziek en gedichten in Swichum

De muzikanten van Ljoubjr en Novelle en schrijver Arjan Hut zijn vanaf april bezig met een 'Tsjerketour': ze gaan de Friese kerken langs met een programma vol muziek en poëzie. Het initiatief komt van Ljoubjr, die vinden dat hun melancholieke akoestische liedjes samen met de krachtige voordrachten van Hut bij uitstek geschikt zijn voor de sfeervolle akoestiek van kerken. Novelle maakt het plaatje compleet met hun folk-popnummers. In een programma van dik anderhalf uur worden muziek en voordrachten met elkaar verbonden en afgewisseld. Zondag 6 mei zal de 'Tsjerketour' aankomen in de kerk van Swichum. De deuren zullen om 15:00 uur open gaan.

Het tweetal Ljoubjr maakt muziek met akoestische gitaren. Melodie en emotie zijn bij deze mannen de belangrijkste elementen. Ze hebben twee cd's uit waarop goede recencies gekomen zijn. Met de weemoedige klank van hol hout, zacht tintelende snaren en Friese teksten creëert Ljoubjr een sfeer die perfect bij hun muziek past.

In tegenstelling tot de Friestalige liedjes van Ljoubjr, zingt Novelle bij hun muziek in het Engels. Ze zingen tweestemmig, waarbij ze zichzelf begeleiden op piano en gitaar. De inspiratie komt van artiesten zoals Simon & Garfunkel en The Cranberries. Dat het wel goed zit met de muziek bewijst het overweldigende succes van hun eerste optredens in 2002. Novelle stond in poptempel Paradiso waarbij ze de zilveren publieksprijs in de wacht sleepten tijdens de Grote Prijs van Nederland. Novelle werkt op dit moment aan een debuutalbum die binnenkort uit komt.

Arjan Hut was afgelopen twee jaar stadsdichter van Leeuwarden en bracht in januari de bundel '0506-stedsgedichten & Klokslach fan Ljouwert' uit, inclusief een cd waarop hij een selectie van zijn werk voordraagt op muziek. Zijn werk wordt omschreven als donker-romantisch, dromerig en surrealistisch.

Een middag om even lekker te genieten van sfeervolle muziek en meeslepende gedichten in een hemelse omgeving.
Provincie:
Tag(s):