woensdag, 19. december 2007 - 17:12

Naar Enschede voor paspoort

Enschede

Vanaf 2 januari 2008 kunnen Nederlanders die in de Duitse grensstreek wonen in Enschede hun reisdocumenten aanvragen. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft groen licht gegeven voor een proef hiermee.

Voor de groeiende groep Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen, is dit een flinke tijdsbesparing. Enschede is voor hen dichterbij dan een consulaat in Duitsland waar zij nu nog hun reisdocumenten moeten aanvragen.

Enschede wordt naast Den Haag de tweede gemeente in Nederland waar geëmigreerde Nederlanders een reisdocument kunnen aanvragen. Als de proef slaagt, wordt de verstrekking in Enschede permanent en worden mogelijk ook andere grensgemeenten aangewezen.

In Duitsland wonen ongeveer 123.000 Nederlanders. Voor zo’n 22.000 van hen is Enschede dichterbij dan een consulaat. Jaarlijks worden door deze groep Nederlanders tussen de 4000 en 5000 reisdocumenten aangevraagd.


Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken brengt op 28 januari een bezoek aan de gemeente Enschede om te horen over de eerste ervaringen met de proef.
Provincie:
Tag(s):