woensdag, 19. september 2007 - 9:20

Nablussen bij grote brand

Halsteren

De brandweer is in de nacht van zondag op maandag urenlang bezig geweest met het bestrijden van een brand aan de Wouwseweg. De uitslaande brand legde een aantal bedrijven op het terrein in de as. Omwonenden werden gewaarschuwd voor de eventuele aanwezigheid van asbest.

De hoeveelheid asbest bleek na onderzoek gering en vormt geen gevaar voor de volksgezondheid. Voor zover bekend was er ten tijden van de brand niemand in de panden aanwezig. Er raakte niemand gewond.

Op zondagavond kwam er even voor middernacht een melding binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer. Er was brand ontstaan bij een bedrijf dat metaal en hout verwerkt. De brand sloeg over naar nabijgelegen panden. Hulpdiensten gingen direct ter plaatse.

De brandweer bestreed de brandhaarden met een kleine honderd medewerkers. Hierbij werd gebruik gemaakt van onder andere een tiental tankautospuiten en drie hoogwerkers. Brandweer uit omliggende gebieden assisteerde hierbij.

Om genoeg water te kunnen vergaren voor het blussen werd een groot watertransport aangelegd.

De politie zette de omgeving af en reed met geluidswagens rond om omwonenden te vragen deuren en ramen te sluiten in verband met de eventuele aanwezigheid van asbest. Ook werden bewoners gewaarschuwd via SMS-Alert. De toegstroomde omwonenden werden gevorderd naar huis te gaan.

Zo’n 25 bewoners uit de directe omgeving moesten worden geevacueerd. Ze werden opgevangen in de nabijgelegen brandweerkazerne. Hun huizen stonden dicht bij de brand en naast asbestgevaar staan enkele van deze woningen in de buurt van een gasstation. De Gasunie kwam om dit station te controleren en de brandweer zette brandweerlieden in om de brand bij het station uit de buurt te houden.

Om 05.00 uur konden de meeste bewoners weer terug naar hun woning. Een handjevol omwonenden kon nog niet huiswaarts keren omdat er bij hun woning asbest werd aangetroffen. De brandweer en het Regionaal Milieuteam zorgen voor het ruimen van de asbest. Voor de verdere omgeving is er geen gevaar.

De gemeente kwam ter plaatse om onder andere de geevacueerde bewoners op te vangen. Burgemeester Polman stelde zich ter plaatse van de situatie op de hoogte.

Medewerkers van de Brabantse Delta waren aanwezig in verband met het oppervlaktewater. De GHOR zette een ambulance in voor behandeling van eventuele slachtoffers. Essent controleerde het elektriciteitsnetwerk.
Het nablussen van de brand zal nog enkele dagen duren. De uitgebrande panden moeten worden gesloopt. Over de oorzaak van de brand en het schadebedrag is nog niets bekend.
Provincie:
Tag(s):