zaterdag, 29. september 2007 - 22:10

NAC snoept twee punten af van PSV

PSV heeft in de strijd om het landskampioenschap twee dure punten laten liggen in Breda. De Champions League-deelnemer begon scherp tegen NAC, maar liet zich gaandweg meeslepen in het powerplay van de thuisploeg. Een terecht gelijkspel was het resultaat: 1-1.

PSV begon in de succesopstelling van de laatste weken. Kenneth Perez nam dus weer plaats achter de twee spitsen Jefferson Farfán en Danko Lazovic.

'Let op: Mike Zonneveld is één CL-duel geschorst', stond er op een spandoek te lezen dat de fans van PSV ontrolden voor aanvang van de wedstrijd. De spelers bleken allerminst met het hoofd bij het kampioenenbal te zijn. De Eindhovenaren begonnen namelijk furieus aan de ontmoeting met NAC. Al na anderhalve minuut kreeg Perez de eerste mogelijkheid. Normaal gesproken vuurt de Deen met scherp, maar dit schot ging naast.

NAC had geen antwoord op het snelle storen van de PSV-spitsen. Vooral het trage centrum bestaande uit Patrick Zwaanswijk en Tyrone Loran had alle moeite met de beweeglijke Lazovic en Farfán. Het onderbreken van de opbouw van de Bredanaars resulteerde vaak in vuurpijlen richting de kleine Anthony Lurling, Joonas Kolkka en Victor Sikora.

In de 9e minuut ontstond uit gestuntel van Loran en daarna Zwaanswijk een grote kans voor Edison Mendéz. Ook de Ecuadoriaan had het vizier niet scherp staan. Zijn inzet ging net naast.

Ondanks het overwicht van de bezoekers kreeg ook de thuisploeg mogelijkheden. Een afzwaaiende voorzet van Mathew Amoah werd bijna door doelman Gomes op het hoofd van Sikora getikt. In de nastoot claimde Lazovic (opnieuw) een penalty. De tackle van Zwaanswijk was inderdad van achteren, maar wel op de bal. Scheidsrechter Ben Haverkort besloot door te laten voetballen.

In de 21ste minuut zeilde een voorzet van Kurt Elshot bijna in het doel, maar opnieuw lette Gomes goed op. Veertien minuten later gunde Eric Addo Kolkka een kansje, toen hij de bal knullig bij de Fin inleverde. Zijn schot werd echter gekraakt.

Voor het half uur om was ging PSV steeds meer mee in het chaotische powerplay van NAC, terwijl het beter de rust kon bewaren. Voor de thee kregen de Bredanaars zelfs nog twee mogelijkheden door slordig uitverdedigen van de bezoekers. Csaba Fehér trapte echter wild over de bal en Patrick Mtiliga's schot stuiterde voorlangs.

In de tweede helft bleken beide ploegen veel meer aan elkaar gewaagd te zijn dan de stand op de ranglijst deed vermoeden. Een schot van Lurling werd door Gomes gelost, maar Loran kon er net niet op tijd bij. De Braziliaan kon zijn misser herstellen. Aan de andere kant knalde Mike Zonneveld van ver op de vuisten van doelman Jelle ten Rouwelaar.

PSV kreeg soms zoveel tijd om een aanval op te zetten, dat de spelers geen keuzes konden maken uit de vele afspeelmogelijkheden. Het spel oogde daardoor onnauwkeurig. NAC was in balbezit onrustig, waardoor er over en weer veel balverlies ontstond en de wedstrijd op en neer golfde. Goed gevoetbald werd er allerminst.

Het duel verdiende op dat moment eigenlijk geen doelpunt, maar in de 65ste minuut kopte Zwaanswijk plotseling raak uit een corner van Sikora. Gomes keerde de inzet, maar Amoah was er als de kippen bij om het laatste tikje te geven: 1-0.

Trainer Ronald Koeman antwoordde meteen door Addo naar de kant te halen voor Danny Koevermans. Even daarvoor had de coach Mendéz al gewisseld voor Otman Bakkal. PSV besloot dus risico's te nemen. Kolkka strafte dat bijna af, maar de aanvaller raakte in de 71ste minuut slechts de paal.

Het thuispubliek vierde al een klein feestje, maar Perez - wie anders - gooide in de 76ste minuut roet in het eten. De aanvaller kon van dichtbij ongedekt raak schieten nadat Lazovic vrij mocht voorzetten van Loran: 1-1.

Beide ploegen bleven aanvallen tot het laatste fluitsignaal waardoor er een spannende en boeiende slotfase aanbrak. Er volgde nog twee fikse kansen voor Lurling, maar Gomes toonde nogmaals aan een fantastische doelman te zijn. Toen Koeman Manuel da Costa in het veld bracht, legde hij zich neer bij de kostbare puntendeling. Morgen kan Ajax bij een overwinning op VVV alleen aan kop komen.
Categorie:
Tag(s):