maandag, 21. mei 2007 - 10:42

Nationale Cholesteroltest

Den Haag

De Nederlandse Hartstichting start op dinsdag 22 mei met de jubileumeditie van de Nationale Cholesteroltest. Voor de vijfde keer op rij gaan 150 verpleegkundigen zes weken het land in. In ruim 500 supermarkten zullen zij gratis het cholesterol meten van tienduizenden Nederlanders. Eén op de drie Nederlanders heeft een te hoog cholesterol, zonder het zelf te weten.

In de supermarkten worden alleen mensen met een verhoogd risico gecontroleerd. Om het risicoprofiel te bepalen, moeten mensen eerst de ‘APK voor je hart test’ invullen. De mensen waarbij na het prikken ook daadwerkelijk een te hoge waarde wordt geconstateerd, krijgen van de verpleegkundigen een leefstijladvies, informatieve brochures en al dan niet het advies om een diëtiste of huisarts te raadplegen.

“Inmiddels weten we dat 75% tevreden is met de adviezen van de verpleegkundigen en dat het advies om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten goed opgevolgd wordt. En gegeven het feit dat we iedere Nationale Cholesteroltest voornamelijk mensen prikken die het nog niet eerder hebben laten doen, bewijst dat we met deze grootschalige actie door moeten gaan� aldus Trudy Sonneveld van de Nederlandse Hartstichting.

De vier voorgaande jaren was de Nationale Cholesteroltest een overweldigend succes. Inmiddels zijn bijna 400.000 Nederlanders geprikt. De Nationale Cholesteroltest loopt van 22 mei t/m 30 juni. Op www.hartstichting.nl is het complete overzicht van data en supermarkten te vinden.
Provincie:
Tag(s):