dinsdag, 21. augustus 2007 - 13:56

Nationale Naturalisatiedag in gemeentehuis Ede

Ede

Nieuwe Nederlanders in de gemeente Ede zijn vrijdag 24 augustus 2007 uitgenodigd om in het gemeentehuis Nationale Naturalisatiedag te vieren. Het gaat om mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen én om mensen die de ceremonie verplicht moeten bijwonen om in aanmerking te komen voor het Nederlands Staatsburgerschap.

Burgemeester T. Netelenbos heeft 90 inwoners die sinds augustus 2006 de Nederlandse nationaliteit al hebben gekregen uitgenodigd en 16 inwoners die hun paspoort nog moeten krijgen. Tijdens de bijeenkomst wordt de verlening van het Nederlanderschap gevierd.

De ceremonie heeft voor een deel van de aanwezigen een officieel karakter. De verkrijging van het Nederlands Staatsburgerschap is immers gekoppeld aan de naturalisatieceremonie. Nieuwe Nederlanders zijn daarom verplicht te komen. Ede organiseert regelmatig naturalisatieceremoniën. Vrijdag zijn ook de mensen uitgenodigd die al eerder dit jaar een ceremonie hebben gevolgd.

Burgemeester Netelenbos besteedt tijdens de ceremonie aandacht aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit, waarvan democratie, het gelijkheidsprincipe en het kiesrecht belangrijke pijlers zijn. De burgemeester zal ook stilstaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlands staatsburgerschap horen. Natuurlijk zal zij de nieuwe Nederlanders extra welkom heten.

De naturalisatieceremonie heeft het vorige kabinet op verzoek van de Tweede Kamer ingevoerd om bewust stil te staan bij de bijzondere betekenis van het Nederlanderschap. Nationale Naturalisatiedag op 24 augustus blijft een feestdag voor nieuwe Nederlanders. De keuze voor de datum is niet willekeurig: op 24 augustus 1815 trad de Nederlandse Grondwet in werking.
Provincie:
Tag(s):