vrijdag, 20. april 2007 - 16:40

Nationale Recherche houdt underground bankier aan

Amsterdam

De Nationale Recherche heeft in Amsterdam een underground bankier aangehouden, die vermoedelijk ook is betrokken bij het witwassen van crimineel verkregen geld. De 51-jarige man van Pakistaanse afkomst is dinsdag aangehouden in samenwerking met het wijkteam Baliestraat.

Op dezelfde dag zijn 6 geldkoeriers aangehouden, die een afspraak met de bankier hadden. De Nationale Recherche legde beslag op ruim 380.000 euro, twee geldtelmachines en een grote hoeveelheid administratie.

De hoofdverdachte onderhield dagelijks contact per telefoon en sms met personen in Nederland, Engeland, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten. Op een versluierende wijze spraken ze over dvd’s, cd’s, films en horloges, waarmee vermoedelijk geldbedragen werden bedoeld.

Zonder vergunning van De Nederlandse Bank is het in Nederland verboden bancaire diensten aan te bieden. Underground banking onttrekt zich helemaal aan toezicht en controle. Het is een informeel systeem, dat op basis van vertrouwen functioneert en geen papieren sporen achterlaat. Het systeem van underground banking wordt door criminele organisaties gebruikt om geld ongezien wit te wassen.

De underground bankier en twee Franse geldkoeriers worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De andere verdachten zijn heengezonden in afwachting van een beslissing over strafrechtelijke vervolging.
Provincie:
Tag(s):