maandag, 22. oktober 2007 - 14:33

NAVO-top in Noordwijk

Noordwijk

Het ministerie van Defensie organiseert woensdag 24 oktober en donderdag 25 oktober aanstaande een informele bijeenkomst van de Noord-Atlantische Raad voor ministers van Defensie. De vergadering vindt plaats in Noordwijk en wordt voorgezeten door de Secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer.

Tijdens deze bijeenkomst, die de NAVO-top in Boekarest (april 2008) voorbereidt, zal worden gesproken over operaties, capaciteiten en transformatie. De vergadering wordt afgesloten met de NAVO-Ruslandraad. Voorafgaand aan de informele bijeenkomst is er een separaat overleg van de landen die bijdragen leveren aan de Regional Command South in Afghanistan, onder leiding van minister Eimert van Middelkoop.

Operaties

Woensdag 24 oktober zijn er twee werksessies over operaties. De ministers zullen vooral spreken over Kosovo (KFOR) en Afghanistan (ISAF).

KFOR heeft als doel het creëren en instandhouden van een veilige en stabiele omgeving. Verder ondersteunt KFOR de missie UNMIK, de VN-operatie in Kosovo. KFOR bestaat uit ruim 16.000 militairen uit 26 NAVO-landen en elf niet-NAVO-landen. Nederland neemt momenteel met vier militairen deel aan KFOR en heeft de bijdrage onlangs met een jaar verlengd.

De stabilisatiemacht ISAF in Afghanistan is de grootste missie van de NAVO. ISAF assisteert de Afghaanse autoriteiten bij de vorming van een stabiele, democratische staat, waarin zij zelfstandig kunnen zorgen voor veiligheid en stabiliteit en economische opbouw. Er zijn ruim 40.000 militairen uit 37 landen ontplooid. Nederland zet 1.650 militairen voor ISAF in.

Tijdens de tweede sessie wordt de missie in Afghanistan besproken in aanwezigheid van de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak en de defensieministers van de niet-NAVO-landen die aan ISAF bijdragen. Ook de EU, VN en Wereldbank zijn hiervoor, mede op voorstel van Nederland, uitgenodigd.
Provincie:
Tag(s):