zondag, 28. oktober 2007 - 22:08

NEC spoelt alle frustraties weg tegen Groningen

Deed NEC er liefst acht wedstrijden over om twee doelpunten te maken in de Eredivisie, vanmiddag kwamen er daar pardoes vijf bij. FC Groningen, dat ruim een uur met tien man speelde, was het slachtoffer van de Nijmeegse dadendrang die stopte bij 5-1 en de club weer de aansluiting met de brede middenmoot bezorgde.

In de openingsfase drukte scheidsrechter Reinold Wiedemeijer direct zijn stempel op het duel door binnen zeven minuten twee keer te fluiten voor een strafschop. Eerst was het Jeremain Lens die knap de diepte in werd gestuurd door Rutger Worm en binnen de beruchte lijnen leek aangetikt door Ondrej Svejdik. De Groninger kreeg een gele kaart, die later nog consequenties zou krijgen. Waar een week eerder Rutger Worm nog faalde vanaf elf meter tegen Ajax, zette Youssef El-Akchaoui zich nu achter de bal. De Nijmeegse linksback, die eigenlijk de vaste strafschopnemer is, stuurde de bal koelbloedig in de linkeronderzoek: 1-0.

Nauwelijks was de euforie bij de thuisclub verdwenen, of de bal ging weer op de stip. Nu Wiedemeijer oordeelde dat Peter Wisgerhof in een corner een duwtje gaf aan Evgeni Levchenko. Koen van de Laak greep het buitenkansje aan en tekende gedecideerd voor de gelijkmaker: 1-1. De tactische plannen van beide clubs gingen door de twee cadeautjes al snel de ijskast in, waardoor het lang duurde voordat de lijnen opnieuw uitgezet werden. Daarbij werd FC Groningen nog gereduceerd tot tien. Lens was zijn tegenstander Sankoh, die een ongelukkige partij speelde, te snel af en Svejdik kon niets anders kon doen dan aan de noodrem trekken. Het leverde hem zijn tweede gele kaart op en de Slowaak kon inrukken.

Opvallend was dat FC Groningen voor rust nog de beste kansen creëerde. In de 35ste minuut profiteerde Goran Lovre bijna van een slippertje van Youssef El-Akchaoui, maar vond doelman Gabor Babos op zijn weg. Drie minuten voor rust gaf Bruno Silva de bal voor vanaf rechts, waarna Van de Laak het doel slechts rakelings miste. Tussen de bedrijven door verraste Dominique Kivuvu doelman Brian van Loo bijna met een lage schuiver.

Na rust speelde NEC open kaart en liet het zien voor niets minder te gaan dan drie punten. Binnen acht minuten moest Groningen-doelman Van Loo al drie keer handelend optreden. Een kopbal van Jhonny van Beukering, die in de rust de teleurstellende Alexander Prent was komen te vervangen, en schoten van Lens en El-Akchaoui brachten niet het gewenste effect.

In de 63ste minuut was het wel raak. Van Beukering stuurde Lorenzo Davids weg, die Van Loo verschalkte met een koel wippertje en de 2-1 aantekende. Zijn eerste doelpunt in dienst van NEC. Daarmee was de ban gebroken en speelde NEC haar beste halfuur van het seizoen. Van Beukering liet zien waarom hij naar Nijmegen is gekomen en het spel op hem is afgestemd. Hij leidde de overwinningsdans in met een knap hard schot vanuit de draai: 3-1. Twaalf minuten voor tijd scoorde Jonas Olsson de 4-1 door raak te koppen uit een corner van de rechterkant van Worm en in de 87e minuut knalde Van Beukering opnieuw vanuit het niets kiezelhard 5-1 binnen. Zijn derde van het seizoen. NEC klom naar de dertiende plaats, FC Groningen valt terug van de vierde naar de negende positie. ,,Dit was FC Groningen onwaardig’’, stelde trainer Ron Jans na afloop ook.
Categorie:
Tag(s):