zondag, 25. november 2007 - 11:17

Nederland geeft € 3.000.000,- extra noodhulp Somalië

Den Haag

Minister Koenders heeft besloten drie miljoen euro extra bij te dragen aan het humanitaire noodhulpfonds van de Verenigde Naties voor Somalië. “De internationale gemeenschap besteedt terecht veel aandacht aan Darfur, maar Somalië mag niet vergeten worden�, aldus Koenders. Dit heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken zondag laten weten.

Op initiatief van Nederland hebben Europese ministers voor Ontwikkelingssamenwerking zich eerder deze week gebogen over de noodsituatie in Somalië. Minister Koenders heeft gepleit voor een actievere opstelling van de Europese Unie om een einde te maken aan het conflict.

“Een grotere vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie, voorwaardelijke steun aan de overgangsregering en meer humanitaire hulp zijn onontbeerlijk om een dreigende hongersnood in Somalië af te wenden�, aldus Koenders.

Hulpverleners waarschuwen voor de zeer kwetsbare situatie waarin vluchtelingen zich bevinden. “De situatie in Somalië is het slechtst in heel Afrika�, aldus Ould-Abdallah, de VN-vertegenwoordiger in dat land.

De Afrikaanse Unie heeft een kleine vredesmacht naar Somalië gestuurd, maar de 1.600 Ugandese troepen kunnen weinig uitrichten tegen het aanhoudende geweld. Daardoor zijn er ook weinig buitenlandse hulporganisaties actief in Somalië.

Somalië wordt al jarenlang geplaagd door een burgeroorlog. Eerder dit jaar viel Ethiopië Somalië binnen om een eind te maken aan de opstand van Islamitische opstandelingen. De strijd heeft geleid tot een stroom van een miljoen vluchtelingen, die in erbarmelijke omstandigheden leven in kampen.
Provincie:
Tag(s):