woensdag, 28. maart 2007 - 22:59

Nederland komt goed weg in Slovenië

Het Nederlands Elftal houdt volop kansen op rechtstreekse plaatsing voor de EK eindronde van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Het keurkorps van bondscoach Marco van Basten won vanavond in Celje met 0-1 van Slovenië. Met een goal in de 85e minuut werd Giovanni van Bronckhorst matchwinner voor Oranje.

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, voetbalde Nederland een keur aan kansen bij elkaar. Op het middenveld was Sneijder de vormgever in de rug gedekt door debutant Afellay en Van Bronckhorst. Voorin zwoegden Kuijt en Robben. Die activiteit zorgde er voor dat in de eerste helft al meer te beleven viel dan zaterdag in een hele wedstrijd. De beste kans van het eerste bedrijf was voor Mathijsen, die net tekort kwam op een teruggelegde bal van Kuijt.

De aanvalsgolven van Oranje gaven Slovenië alle kans tot couteren. Uit zo'n tegenstoot had Lavric kunnen scoren. De spits schoot echter over.

Na rust bleef Nederland aandringen. Het zette de thuisploeg vast en voetbalde opnieuw veel kansen bij elkaar. Net als de eerste helft schortte het echter opnieuw aan de afwerking. Bouma kopte op de paal, Afellay schoot net naast en Sneijder zag de bal alleen voor de keeper van zijn voet geplukt worden door de ijzersterke doelman Handanovic.

Om de openingstreffer toch te forceren bracht Van Basten nog twee debutanten binnen de lijn met Koevermans en De Zeeuw. De meeste krachten waren op dat moment echter al verspeeld, waardoor Oranje geen vuist meer kon maken. Door de overdroten manier waarop het Nederlands Elftal de aanval had gezocht, kwam het geluk uiteindelijk toch nog aan de zijde van Nederland te staan. Van Bronckhorst zag een afstandschot tot twee keer toe van richting veranderd worden en ook nog binnen vliegen.

Door de winst deelt Oranje de leiding in groep G met Roemenië. Bulgarije volgt op twee punten.