maandag, 12. november 2007 - 14:57

Nederlander banger voor water dan voor terrorisme

Middelburg

Een op de vijf Nederlanders denkt bij een ramp als eerste aan een watersnoodramp. Die staat daarmee op nummer een van de rampen top tien. 11 september scoort met een op vijftig veel lager en staat op de 12e plaats.

Een terroristische aanslag in het algemeen staat op vijf. Jongeren zijn hier banger voor en zetten terrorisme op drie. Hoog opgeleiden zetten een milieuramp op een. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Nederlandse Rode Kruis.

Het feit of er doden zijn gevallen is geen graadmeter voor een ramp zegt 79% procent. De ernst van een ramp wordt wel bepaald door de negatieve gevolgen voor de mens zegt 90 procent, gevolgd door negatieve gevolgen voor milieu en economie.

Hoogopgeleiden hechten meer gewicht aan de gevolgen voor schade aan het milieu met een score van 13 procent. Noodhulp heeft zin, zegt 65 procent. Het is een plicht om hulp te geven zegt 83 procent. De helft vindt het een plicht om aan die hulp financieel bij te dragen. Dit mag niet

Het Nederlandse Rode Kruis start maandag met een campagne onder de titel ‘Het Rode Kruis helpt. Help direct' op radio, televisie en internet. Doel van de campagne is mensen duidelijk te maken wat het Rode Kruis doet aan internationale noodhulp en hoe daaraan kan worden bijgedragen.
Provincie:
Tag(s):