woensdag, 4. juli 2007 - 19:42

Nederlanders liegen over geldzaken

Nederlanders liegen nog wel eens om bestwil als het om geldzaken gaat. Als Nederlanders over hun salaris praten, is een kwart niet eerlijk over de hoogte daarvan, bijvoorbeeld tegen vrienden of familie. Of ze liegen tegen hun partner over een te dure aankoop, want 'een leugentje mag best', vindt 1 op de 8 Nederlanders. "Noem gewoon een lagere prijs, zeg dat je het niet meer weet of praat er overheen", zijn enkele tips van de kenners.

Sommige Nederlanders (5 procent) kiezen er zelfs wel eens voor om een te dure aanschaf in zijn geheel te verzwijgen voor de partner. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van InterBank onder een representatieve groep van 515 Nederlanders.

Steeds meer Nederlanders lijken zich te schamen voor de manier waarop ze met hun geld omgaan (18 procent). Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2005 (10 procent). Eenderde van de Nederlanders is daarnaast niet tevreden over hun salaris.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft geen inzicht in hun exacte banksaldo (57 procent). Van de mensen die krap bij kas zitten, is zo'n een op de tien het overzicht van de financiën regelmatig kwijt. Slechts een beperkt deel van de Nederlanders maakt een begroting voor de grote uitgaven (14 procent). Vooral jongeren zeggen maar gewoon te blijven pinnen totdat het geld op is, zonder te weten hoeveel ze nog te besteden hebben (10 procent). Het geld gaat, naast de vaste lasten, vooral op aan mobiel bellen (29 procent), kleding (19 procent) en uitgaan (12 procent).

De economische groei ten spijt, blijven veel Nederlanders krap bij kas zitten (63 procent). Naast de euro (40 procent) noemt 15 procent de 'uitgaven aan de kinderen' als de oorzaak van hun geldschaarste. Ruim een op de tien Nederlanders zegt gerust op de uitgaven voor hun kinderen te bezuinigen als ze krap bij kas zitten.
Categorie:
Tag(s):