vrijdag, 16. november 2007 - 14:57

Nederlanders vinden energierekening nu al hoog

Amsterdam

Driekwart (74%) van de Nederlanders kan spontaan zeggen hoeveel zijn of haar huishouden kwijt is aan de energierekening. Doorgaans (62%) betaalt men tussen de 100 en 200 euro per maand aan gas en elektra. Een op de vijf (20%) betaalt minder dan 100 euro per maand en achttien procent meer dan 200 euro.

Acht op de tien Nederlanders (79%) vinden hun energierekening hoog (24% zeer hoog, 55% tamelijk hoog). Een op de vijf (19%) vindt de rekening niet hoog, maar ook niet laag. Een kwart (25%) van de Nederlanders houdt maandelijks bij hoeveel gas en elektriciteit wordt gebruikt. Dit doet men in negen van de tien gevallen (89%) vanwege de kosten en in 38 procent van de gevallen (ook) vanwege het milieu.

Negen op de tien (88%) Nederlanders verwachten dat de prijzen volgend jaar zullen gaan stijgen (8% denkt van niet). Van degenen die een prijsstijging verwachten, denkt negentien procent dat de energieprijs één tot vier procent zal stijgen, 54 procent verwacht een stijging van vijf tot tien procent en veertien procent verwacht een sterkere stijging.
Een prijsstijging van vijf tot tien procent wordt desalniettemin door 43 procent in sterke mate verontrustend genoemd.

Maar liefst tweederde van de Nederlanders is in sterk mate van mening dat het eigen huis goed is geïsoleerd, voor een kwart geldt dit enigszins. Vooral op de eigen huisbezitters is dit vaak van toepassing: 74 procent is in sterke mate van mening dat het eigen huis goed geïsoleerd is (tegen 56% van de huurders). Ouderen (80%) wonen duidelijk vaker in een goed geïsoleerd huis dan jongeren (55%), maar ouderen wonen ook vaker in een koophuis dan jongeren.
Categorie:
Tag(s):