dinsdag, 30. oktober 2007 - 19:15

Nederlanders vinden zichzelf milieubewust

Amsterdam

Nederlanders gaan naar eigen zeggen steeds bewuster met geld om. Vooral het milieu houdt de gemoederen flink bezig. Bijna een kwart van de bevolking zegt bij aankopen rekening te houden met het milieu. Maar die liefde voor verantwoorde uitgaven kent wel grenzen. 45 Procent van de Nederlanders vindt de prijs van producten namelijk nog altijd belangrijker dan duurzame productie. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van InterBank onder 612 Nederlanders.

Energie is veruit favoriet om het milieu te ontzien*. Nederlanders maken gretig gebruik van spaarlampen (75 procent), groene stroom (52 procent) en energiezuinige apparaten (70 procent). Maar ook hier ligt het 'zuinige' karakter van de Nederlanders op de loer. Zo kopen vier op de vijf Nederlanders pas milieuvriendelijke (huishoudelijke) apparaten als de oude versleten of kapot zijn. En ook een hybride auto gaat te ver: twee procent maakt hiervan gebruik en een op de vijf overweegt het. Wel is meer dan de helft van Nederland bereid de auto te laten staan of overweegt deze minder te gebruiken.

Ondanks dat ze zich laten leiden door het prijskaartje, is een op de drie (33 procent) van mening dat de eigen aankopen voldoende milieubewust zijn. Maar over het algemeen valt er nog veel teverbeteren. "Nederlanders doen te weinig milieubewuste uitgaven", aldus 45 procent van de bevolking. Het zijn in hun ogen dus vooral de buren die een extra steentje kunnen bijdragen...

Opvallend is dat vrouwen vaker 'groene' aankopen doen dan mannen. Zij zijn ook eerder bereid meer te betalen voor deze producten als een deel ten goede komt aan het milieu (42 procent, mannen: 33 procent). Een kwart van de mannen erkent niet zo veel rekening te houden met 'groen'. Ze voelen zich hier overigens niet schuldig over. Slechts een op de vijf geeft toe zelf onvoldoende milieubewuste uitgaven te doen.

* Top vijf milieubewuste uitgaven:
1. Spaarlampen (75 procent)
2. Energiezuinige apparaten (70 procent)
3. Groene stroom (52 procent)
4. Openbaar vervoer (36 procent)
5. Auto laten staan (35 procent)
Categorie:
Tag(s):