maandag, 10. september 2007 - 9:04

Nederlandse kinderen zijn het meeste bang voor spinnen

Groningen

Nederlandse kinderen zijn het meest bang voor 'spinnen', gevolgd door 'het donker' en 'onweer'. Dat blijkt uit een rapport van Unicef Nederland. De VN kinderrechtenorganisatie vroeg Nederlandse kinderen van 6 tot 18 jaar in een representatieve steekproef naar hun angsten.

Uit het onderzoek 'Bang in Nederland' blijkt dat 75% van alle kinderen wel eens bang is. 'Beestjes' in alle soorten en maten worden het meest genoemd. Wespen, bijen, slangen, maar vooral spinnen zijn de grootste bangmakers. Eén op de vijf kinderen zegt bang te zijn voor het achtpotige beestje.

Meer dan de helft van de kinderen (59%) laat anderen weten dat ze bang zijn, terwijl 40% de angst liever voor zichzelf houdt. Iedereen probeert iets aan zijn of haar angst te doen. Bijna de helft van de kinderen probeert aan iets anders te denken.

Opvallend is dat meer meisjes dan jongens gereageerd hebben op de enquête. Ticha Neve, kinderpsycholoog en één van de twaalf voor het onderzoek geïnterviewde volwassenen, is hier niet verbaasd over: "Jongens geven hun angst hoogstwaarschijnlijk minder snel toe dan meisjes. Ze zullen het juist eerder overschreeuwen door er stoer over te doen."
Provincie:
Tag(s):