woensdag, 12. september 2007 - 8:35

'Nederlandse markt verwoest oerbos'

Amsterdam

Nederland zorgt met haar markt voor een groeiende verwoesting van bosgebieden wereldwijd. In tien jaar tijd namen ontbossing en bosdegradatie voor de Nederlandse import toe met 73 procent. Dit blijkt uit een onderzoek dat Greenpeace vandaag bekend heeft gemaakt.

Tweederde van de Nederlandse ontbossing komt door onze vraag naar producten als soja en palmolie, die als onzichtbare grondstof dienen voor veel van onze dagelijkse boodschappen. Wereldwijd is voor de Nederlandse import, in elf landen, de afgelopen tien jaar voor 1.560.757 hectare bos verwoest.

De grootste aanjager van ontbossing zijn niet de traditionele bosbouwproducten als hout en papier. Tweederde van de Nederlandse ontbossing komt door onze vraag naar producten als soja en palmolie, die als onzichtbare grondstof dienen voor veel van onze dagelijkse boodschappen. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid ervoor zorgt dat producten gegarandeerd oerbosvrij zijn.

De grootste impact, 182 procent, heeft Nederland op de Braziliaanse oerbossen, zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland. ‘Daar ging ruim 841.905 hectare tegen de grond voor Nederlandse consumptie’.

In de toekomst verwacht Stroot dat “De tendens van toenemende ontbossing de komende jaren hoogstwaarschijnlijk zal doorzetten. De opmars van biomassa en biobrandstof maakt de vooruitzichten voor het kwetsbare oerbos helemaal slecht. Als de regering geen importeisen of duurzaamheidscriteria stelt, is waardevol bosgebied binnenkort verdwenen.�
Provincie:
Tag(s):