maandag, 19. november 2007 - 12:33

Negen aanhoudingen na wilde staking bij Graaf Huyn College

Geleen

De wilde staking van scholieren bij het Graaf Huyn College in Geleen heeft maandag geleid tot negen aanhoudingen. Ook werden er door de politie twee bekeuringen uitgedeeld.

De politie hield één van de scholieren aan wegens belediging. Bij zijn aanhouding pleegde hij bovendien verzet. De overige jongeren werden aangehouden omdat zij vuurwerk hadden gebruikt of omdat zij niet hadden voldaan een bevel of vordering van de politie. De aangehouden jongeren variëren in leeftijd van 15 tot 18 jaar.

Het Graaf Huyn College in Geleen stuurde maandagochtend al haar leerlingen naar huis. De directie besloot hiertoe na een wilde staking van enkele leerlingen van het college. In totaal werden 2300 leerlingen naar huis gestuurd, zo meldt een lid van de directie.

Aanleiding voor de onaangekondigde actie was de staking van vorige week bij het Trevianum College in Sittard. De schoolleiding had lucht gekregen van geruchten dat er mogelijk iets door leerlingen georganiseerd zou worden op het college in Geleen. Om een staking te voorkomen besloot de schoolleiding in gesprek te gaan met de leerlingenraad. In de tussentijd trokken enkele leerlingen naar een rotonde. Deze groep breidde zich uit. Ook werd er ondermeer met eieren gegooid naar een bus en werden er rotjes afgestoken, aldus de zegsvrouw. De politie werd door de school ingeseind.

De schoolleiding besloot hierop rond 11.00 uur het college te sluiten en de leerlingen voor deze dag naar huis te sturen. Nadat de actie in Geleen voorbij was, togen de leerlingen richting Trevianumcollege in Sittard om de leerlingen daar over te halen aan de actie mee te doen. Bij het Trevianumcollege werden twee leerlingen aangehouden. De een voor het niet voldoen aan een bevel of vordering en de ander voor het afsteken van vuurwerk.

Vorige week vrijdag besloot de leiding van het Trevianum College in Sittard al haar deuren te sluiten na een wilde actie van leerlingen.
Provincie:
Tag(s):