vrijdag, 3. augustus 2007 - 13:01

Nepagent zeer behulpzaam op straat

Amsterdam

Een 40-jarige man is in de nacht van donderdag 2 augustus op vrijdag 3 augustus aangehouden omdat hij zich voordeed als agent in burger. Hij is inmiddels ingesloten en het onderzoek loopt.

De man assisteerde de politie en hielp actief mee bij enkele arrestaties in de omgeving van het Thorbeckeplein.

Donderdagnacht even rond vier uur trad de politie op nadat er rond het Thorbeckeplein enkele kleine optstootjes waren. Toen agenten in uniform twee verdachten van mishandeling arresteerden begonnen omstanders zich met de arrestatie te bemoeien.

Er werd geduwd en getrokken en de agenten hadden de handen vol om de ruzie onder controle te krijgen. Terwijl een van de agenten een zich verzettende verdachte probeerde te boeien kreeg hij ongevraagd hulp van een man die zich voordeed als een agent-in-burger. Hij wist in de hectiek het vertrouwen te winnen van de diender en hielp zelfs mee met het aanleggen van handboeien.

Ook greep de man in toen het publiek te opdringerig werd en duwde hij enkele pottenkijkers hardhandig opzij. Toen de agenten met de verdachten op het politiebureau kwamen om proces-verbaal op te maken ontbrak de extra agent. Het gedrag van de man was bij de agenten opgevallen en men wilde hem dringend spreken echter hij was niet te achterhalen.

Toen de agenten enkele minuten later voor een spoedmelding van een grote vechtpartij het bureau uitstormden troffen ze de agent-in-burger voor de tweede keer in actie aan. Nu gaf hij zich uit als collega-rechercheur. Toen bleek dat hij geen politieman was werd hij direct aangehouden en naar een politiebureau overgebracht.

Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt terzake mishandeling en wederrechterlijke vrijheidsberoving. In totaal arresteerde de politie vier mannen die betrokken waren bij vechtpartijtjes. Om de rust te herstellen werd een politiesurveillancehond ingezet. Alle arrestanten terzake openlijke geweldpleging en mishandeling zitten nog vast.
Provincie:
Tag(s):