zaterdag, 8. september 2007 - 10:36

Nibud roept ouders op zak- en kleedgeld te geven

Utrecht

Te veel ouders verzuimen hun kinderen op een goede manier voor te bereiden op een financieel zelfstandig bestaan. Dat is de conclusie van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting naar aanleiding van een onderzoek naar Financiële Opvoeding. Volgens het Nibud beginnen ouders te laat met het geven van zakgeld, geven te weinig ouders kleedgeld en leren weinig ouders hun kinderen internetbankieren. Bovendien zijn veel ouders van mening dat hun kinderen geen eigen geld nodig hebben, omdat zij alles voor hun kroost betalen.

Onverstandig, meent het Nibud. Ouders beseffen niet dat ze hiermee hun kinderen de kans ontnemen te leren omgaan met geld. Op hun achttiende zijn jongeren financieel zelfstandig, zonder dat ze hebben geleerd om te gaan met een vast geldbedrag waarmee ze een maand moeten doorkomen.

De meeste ouders geven hun kinderen pas zakgeld als het kind negen jaar is. Volgens het Nibud kan dat al vanaf zes jaar. Ook krijgen opvallend weinig jongeren kleedgeld. Slechts 30% van de jongeren tussen de twaalf en veertien jaar. De meeste ouders vinden hun kinderen te jong om zelf kleding te kopen. Het Nibud adviseert ouders vanaf twaalf jaar te beginnen met kleedgeld. Het Nibud ziet zak- en kleedgeld als leergeld. Het gaat er niet om of een kind geld nodig heeft, het gaat erom dat een kind leert begroten en keuzes leert maken die financiële consequenties hebben. Door het kind een eigen kledingbudget te geven, leert het met behulp van de ouders verantwoorde financiële beslissingen te nemen.
Provincie:
Tag(s):