woensdag, 20. juni 2007 - 16:04

Niet winnaars Postcode loterij, voor de tweede keer teleurgesteld

Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de eis tot schadevergoeding van twee inwoners van Heusden tegen de Nationale Postcodeloterij afgewezen. De eisers wonen in een straat waar in januari 2006 de "Postcode Kanjer" viel (zes bewoners en één oud bewoner werden miljonair); eisers hadden echter geen loten. Zij hebben gesteld dat zij niettemin tegen hun wil hebben "deelgenomen". Niet als winnaars, maar als verliezers.

Door een postcode als lotnummer te gebruiken wijst de Postcode mensen die niet mee willen spelen immers nadrukkelijk als verliezers aan. Er is daarom sprake van emotionele chantage ofwel "fear appeal", aldus eisers: je wilt niet dat je buren winnen en jij niet. Daarbij komt, nog steeds volgens eisers, dat de prijsuitreiking een mediaspektakel oplevert waaraan je je niet kunt onttrekken. Zij menen dat met dit alles een inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer is gemaakt.

Bij de beslissing heeft de rechtbank overwogen dat de loterij een tegenstelling heeft gecreërd in een kleine gemeenschap als Heusden, die nog eens versterkt is door het mediaspektakel. Dat levert echter nog niet zonder meer een onrechtmatige daad op. Eisers hadden zich hieraan kunnen onttrekken, bijvoorbeeld door tijdelijk elders te vertoeven.

In een reactie laat de Postcode loterij weten 'De Nationale Postcode Loterij vindt de uitspraak van de rechter inzake de PostcodeKanjer in Heusden glashelder. Wij hopen dat mevrouw De Gier nu alsnog oog wil hebben voor de zegenrijke aspecten van de Nationale Postcode Loterij, vooral daar waar het gaat om de steun aan zoveel goede doelen op het gebied van mens en natuur'.
Provincie:
Tag(s):