vrijdag, 2. november 2007 - 12:17

Nieuw anti-kankermiddel verhoogt effect van bestraling

Amsterdam

Een behandeling van bestraling in combinatie met toediening van de stof perifosine blijkt een sterk tumordodend effect te hebben. Onderzoek toont aan dat perifosine – een synthetische, vetachtige stof – zich in het membraan van de tumorcellen vestigt, waardoor de effectiviteit van bestraling toeneemt. Of deze combinatiebehandeling ook bij mensen werkt, wordt momenteel getest.

Wetenschappers zijn al langer op zoek naar manieren om het effect van bestraling op tumorcellen te verhogen. Een daarvan is het combineren van bestraling met anti-kankermiddelen. Promovendus Stefan Vink aan VU medisch centrum onderzocht in het Nederlands Kanker Instituut de werking van anti-kankermiddel perifosine. Hij ontdekte dat een relatief groot aantal tumorcellen in een celkweek doodgaan als ze zowel bestraald worden als perifosine toegediend krijgen. Bovendien werkte de combinatiebehandeling erg goed bij muizen die getransplanteerd waren met een bepaald type tumor.

Om de resultaten van dit onderzoek uiteindelijk om te zetten in een succesvolle therapie voor mensen met kanker, deed Vink een fase I studie. Daarin werd onderzocht welke bijwerkingen perifosine geeft en vastgesteld welke dagelijkse dosis veilig aan patiënten kan worden toegediend in combinatie met bestraling. Momenteel wordt getest of de combinatiebehandeling ook bij mensen daadwerkelijk effectiever is dan alleen bestraling.
Categorie:
Tag(s):