donderdag, 19. juli 2007 - 10:51

Nieuw kunstwerk voor Alkmaar

Alkmaar

Het is zover, het kunstwerk onder het Stadskantoor is klaar. Vanaf 20 juli gaat de elektriciteitsschakelaar om en is het kunstwerk vooral in de avonduren volop te bewonderen. Volgens beeldend kunstenaar Arno van der Mark is het kunstwerk een constante factor in de visuele en emotionele beleving van de passant en beschouwer.

Het zogenoemde ‘LightNET’ is een roestvrij stalen constructie met neonverlichting in de vorm van een vrij opgehangen netwerk. De reflectie van het licht in het onderliggende water geven het ‘net’ haar vorm en verdubbelen daarmee het beeld.

Het steeds bewegende wateroppervlak geeft de dynamiek van het gebied aan. Het LightNET is een onderdeel van de openbare ruimte tussen de routes richting politiebureau, parkeergarage, de kantoren en de brug naar Overstad. Voor dit ‘dynamische’ knooppunt van beweging moest er een beeldend kunstwerk komen dat aansluit op de verschillende niveaus van beweging.

De opdracht werd aan drie beeldende kunstenaars gegeven en er werd gevraagd om een kunstwerk waarin het samenkomen van loop- en fietsroutes, een dynamiek die uitgaat van het zich verplaatsen van mensen, een veelheid aan bouwkundige en landschapselementen en de typische geaardheid van de gebouwde omgeving is verwerkt.

De Amsterdamse kunstenaar vertaalde dit, naar tevredenheid van de adviescommissie, naar het vanaf 20 juli brandende ‘LightNET’.
Provincie:
Tag(s):