dinsdag, 13. november 2007 - 0:10

Nieuw wapen tegen "Kijk-files"

Rotterdam

In Rotterdam is een proef met een afdekhoes tegen kijkfiles begonnen. Deze ontstaan omdat automobilisten bij een ongeluk afgeleid worden en dus langzamer gaan rijden. De afdekhoes bedekt de beschadigde auto, zodat er voor de overige weggebruikers niets meer te zien is. De afdekhoes wordt op de drukste wegen van Nederland getest, rond Rotterdam op de A20, A15, A16 en A4.

Op deze Rotterdamse ring gebeuren zo’n drieduizend ongelukken per jaar met als gevolg veel lange files. Nu wordt onderzocht of de doorstroming na een ongeluk sneller op gang komt als de afdekhoes wordt ingezet. De weginspecteurs in Rotterdam hebben 1.500 afdekhoezen tot hun beschikking, die nu gebruikt gaan worden.

Er bestaan verschillende soorten maatregelen om de doorstroming na een ongeluk te bevorderen. Zo is er voor grote incidenten met succes het calamiteitenscherm ontwikkeld (zie foto). Daarmee wordt de plaats van het ongeval voor nieuwsgierige blikken afgeschermd. Calamiteitenschermen kunnen binnen circa tien minuten worden opgezet en beperken de kijkfiles met ongeveer twintig procent.

Een andere FileProof maatregel in het kader van incidentmanagement is de oproep aan automobilisten om kleine aanrijdingen met uitsluitend blikschade af te handelen op de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Voor deze maatregel start Rijkswaterstaat eind volgend jaar nog een campagne samen de verzekeraars, het OM en de politie.

Als er geen slachtoffers zijn, maar de auto zodanig beschadigd is dat deze niet meer kan rijden, is er nu dus ook de afdekhoes. Deze hoes onttrekt de beschadigde auto in afwachting van versleping zoveel mogelijk aan het zicht. Dankzij deze maatregelen ontstaat een rustiger verkeersbeeld met minder afleiding voor de weggebruikers, waardoor de verkeersdoorstroming bevorderd wordt.

Na evaluatie in 2008 zal blijken of de afdekhoes inderdaad leidt tot minder kijkfiles en een betere doorstroming. Het project is onderdeel van het programma filevermindering op de korte termijn (FileProof).
Provincie:
Tag(s):