maandag, 27. augustus 2007 - 16:45

Nieuwe aanpak openbare verlichting

Tilburg

Tilburg heeft in samenwerking met Essent Netwerk een manier gevonden om de stad beter en op een energiebesparende manier te verlichten. Met deze nieuwe aanpak van de openbare verlichting loopt Tilburg landelijk voorop. Sinds begin jaren´70 brandt vanaf 01.00 uur nog maar één op de drie lampen. In 2004 besloot het college dit tijdstip terug te brengen naar 00.00 uur. Dit bespaart veel energie en is een stuk voordeliger. Nadeel hiervan is dat de openbare ruimte niet optimaal verlicht wordt. Het verlichtingspatroon is ongelijkmatig, er ontstaan donkere vlekken. Dit komt de sociale en verkeersveiligheid niet ten goede.

Het zowel ´s nachts als ´s avonds laten branden van alle verlichting leidt echter tot een hogere belasting van het netwerk en het brengt hogere kosten met zich mee. In het kader van de openbare orde en veiligheid, brandt sinds oktober 1997 alle openbare verlichting wel in het centrum van de stad.

Inmiddels is een oplossing gevonden om de stad volledig en energiezuinig te verlichten. Hiervoor is het noodzakelijk om de 40.000 lichtmasten in de stad aan te sluiten op een nieuw systeem en alle verlichtingsarmaturen (lantaarns van de lantaarnpalen) te vervangen. Op die manier is het in de toekomst mogelijk om alle openbare verlichting in de stad bij duisternis te laten branden en ´s nachts vanaf 00.00 uur met 50% te dimmen.

De gemeente vervangt sinds 2000 projectmatig lichtmasten en armaturen in de stad. De beste lampen, de juiste verlichtingsmiddelen en, indien nodig, andere afstanden tussen de lichtmasten moeten bijdragen aan een goede kwaliteit van de openbare verlichting. Inmiddels is ongeveer 30% van de lichtmasten aangepast.
Provincie:
Tag(s):