donderdag, 13. september 2007 - 11:45

Nieuwe maatregelen veiligheid ICT

Den Haag

Staatssecretaris Heemskerk gaat samen met internetaanbieders en de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) het artikel over de ‘zorgplicht’ in de Telecomwet verder invullen. Dit kondigde hij woensdag aan tijdens de jaarlijkse PulchrITijd-bijeenkomst van ICT-bedrijf Getronics PinkRoccade.

De invulling van de zorgplicht houdt in dat gekeken wordt naar mogelijkheden om internetaanbieders te dwingen zich aan minimum veiligheidsstandaarden te committeren. In samenspraak wordt bepaald wat deze minimum standaarden moeten zijn.

Ook krijgt de OPTA meer bevoegdheden om verspreiding van spam- en malware aan te pakken. Zo kunnen voortaan ook bedrijven worden beboet. Nu kan de OPTA slechts personen straffen met een boete.

Tot slot gaf de staatssecretaris aan dat er een coördinatiepunt voor bedrijven en overheden komt om snelle informatie-uitwisseling over internetveiligheid mogelijk te maken. Dit coördinatiepunt Nationale Infrastructuur Cybercrime zal zich met name richten op vitale sectoren zoals de energievoorziening, de telecommunicatie, banken en water.

Het coördinatiepunt moet daarnaast zorgen voor een betere coördinatie bij de opsporing en vervolging van cybercriminaliteit door OPTA, KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten), College Bescherming Persoonsgegevens, Govcert (het Computer Emergency Response Team van de overheid) en de Consumentenautoriteit.
Categorie:
Tag(s):