dinsdag, 21. augustus 2007 - 15:17

Nieuwe Nederlanders naar Nationale Naturalisatiedag

Zwolle

Op vrijdag 24 augustus worden tijdens de Nationale Naturalisatiedag in Zwolle 23 ‘nieuwe Nederlanders’ uitgenodigd om het besluit tot de verkrijging van het Nederlanderschap in ontvangst te nemen. De genodigden ontvangen het besluit uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer.

De feestelijke ceremonie wordt gehouden van 16.00 tot 17.30 uur in de raadszaal van het Stadhuis. Tijdens de ceremonie zal een van de genodigden haar persoonlijke verhaal vertellen.

Eerste jaar
Aanstaande vrijdag is het exact een jaar geleden dat de eerste naturalisatieceremonie plaatsvond. De gemeente Zwolle organiseert maandelijks een naturalisatieceremonie, waarbij ook de gemeenten Kampen en Hardenberg zich aansluiten. Voor 24 augustus zijn in totaal 23 mensen, waaronder acht kinderen uitgenodigd. Sinds de start vorig jaar zijn ruim 200 personen uitgenodigd voor de ceremonies.

Meer dan een paspoort
Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is meer dan alleen een Nederlands paspoort. Het betekent ook dat de nieuwe Nederlander instemt met alle rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen.

Nederlandse gemeenten organiseren jaarlijks ongeveer elke maand een naturalisatieceremonie. Op 24 augustus, de dag van de Grondwet, is de nationale naturalisatiedag. Op die dag vinden in alle gemeenten ceremonies plaats. De bijwoning van de naturalisatieceremonie is vanaf 1 oktober 2006 verplicht. Een vreemdeling verkrijgt het Nederlanderschap pas als hij of zij ook daadwerkelijk het besluit van de burgemeester in ontvangst heeft genomen.
Provincie:
Tag(s):