dinsdag, 14. augustus 2007 - 14:30

Nieuwe NUNA4 rijdt 130 km/h met vermogen van een stofzuiger

Delft

Elf Delftse studenten, verenigd in het Nuon Solar Team, hebben een compleet nieuwe zonnewagen ontworpen en gebouwd die voldoet aan de veranderde wedstrijdeisen van de Panasonic World Solar Challenge. Met hun nieuwe wagen zullen ze in oktober voor de vierde keer streven naar de kampioenstitel in de Panasonic World Solar Challenge in Australië. Dit heeft de TU Delft dinsdag bekendgemaakt.

De voorbije jaren bewezen Nuna3 en andere zonnewagens dat het mogelijk is om 3000 km. dwars door Australië af te leggen op uitsluitend zonne-energie. In 2005 werd daarbij de snelheid van een gewone personenwagen ruimschoots geëvenaard.

Daarmee was het doel dat de oprichters van de World Solar Challenge ooit hadden, bereikt. En dus besloot de wedstrijdorganisatie nieuwe eisen toe te voegen aan de competitie. De zonnewagens moeten voortaan voldoen aan eisen die meer lijken op die van gewone personenwagens en er mogen minder zonnecellen op de wagen liggen.

Wat zijn de verschillen met Nuna3?
ï‚· Zonnepaneel is 6 m2 in plaats van 9 m2. Nuna4 zal daardoor langzamer rijden dan haar voorganger. De wagen is ook kleiner dan Nuna3.
 De piloot zit bijna rechtop. In de vorige Nuna’s lag hij.
 De piloot wordt niet alleen beschermd door een stevige ‘canapee’ (kunststof koepeltje), maar ook door een rolbeugel en een helm.
 Nuna4 heeft een stuur. Eerdere Nuna’s werden bestuurd met hendeltjes.
 Nuna4 is hoger. De frontale weerstand van de zonnewagen is wat groter. Maar dat wordt deels gecompenseerd door een nog betere aërodynamische vormgeving.

Het vermogen dat de Nuna4 gebruikt om 130 km/u mee te rijden is ongeveer gelijk aan dat van een waterkoker of stofzuiger. Als je dit vermogen van de elektromotor zou omrekenen naar paardenkracht, zou je maximaal bij 7,5 pk uitkomen
Categorie:
Tag(s):