maandag, 26. februari 2007 - 10:46

Nieuwe technologie voor lage rugpijn veelbelovend

Amsterdam

Het lichaam helpen zichzelf te genezen, zo omschrijft prof. dr. Ruud Bank zijn vakgebied. Bank onderzoekt het herstel van kraakbeen door middel van lichaamseigen materialen. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar lage rugklachten. Lichaamseigen stamcellen, de juiste groeifactor en een specifieke matrix zorgen ervoor dat de tussenwervelschijf ook werkelijk geneest.

Bank verwacht dat over vijf jaar de eerste patiënt met deze technologie behandeld kan worden. Bank is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan VU medisch centrum en spreekt zijn oratie op 28 februari a.s.

De technologie die Bank ontwikkelt betreft het injecteren van stamcellen en de juiste groeifactor in een matrix van afbreekbaar biomateriaal. De groeifactoren zorgen ervoor dat de stamcellen uitgroeien tot kraakbeen cellen en zo weefsel vormen. De grote winst van de nieuwe technologie is het feit dat de behandeling leidt tot een nieuwe gezonde tussenwervelschijf. Verwacht wordt dat de nieuwe technologie voor lage rugpijn over 5 jaar in de kliniek kan worden toegepast.

Lage rugklachten zijn een veel voorkomend probleem. Veel van deze klachten worden veroorzaakt door verzwakte of kapotte tussenwervelschijven. Hierdoor raken de zenuwen van het ruggenmerg bekneld met als gevolg pijn en uitstraling naar benen en voeten.

De huidige behandeling van ernstige lage rugpijn bestaat veelal uit het zogenaamde wervel fusie, waarbij twee ruggenwervels onbeweeglijk aan elkaar vast gezet worden. Verstijving van de wervelkolom en het niet vastgroeien van de fusie zijn bekende complicaties.

Alle materialen die bij de behandeling gebruikt worden zijn van de patiënt zelf afkomstig. De stamcellen worden verkregen uit het vetweefsel van de patiënt. Het voordeel van stamcellen uit vetweefsel is de grotere beschikbaarheid en het feit dat ook volwassenen en ouderen voldoende stamcellen beschikbaar hebben. De stamcellen zijn niet uit embryo’s afkomstig.

Lage rugpijn is maar een van de toepassingsmogelijkheden van de nieuwe technologie. Allerlei aandoeningen waarbij kraakbeen beschadigd of afgebroken wordt, kunnen in principe met deze technologie worden behandeld. Aandoeningen als artrose, gecompliceerde botbreuken, beschadigde bloedvaten en huid en sommige bindweefsel aandoeningen zijn andere voorbeelden. De uitdaging is om de juiste groeifactor te vinden die er voor zorgt dat de stamcel zich ontwikkeld tot het gewenste weefsel in combinatie met een matrix die de juiste vorm van de cel bepaald. Hiervoor is veel meer kennis nodig van de interactie tussen stamcel, groeifactor en matrix.
Categorie:
Tag(s):