vrijdag, 24. augustus 2007 - 11:29

Nieuwe verlichting op boor-platvormen

Vlieland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Philips hebben een nieuw type verlichting ontwikkeld. De lampen stralen een beperkt deel van het kleurenspectrum uit. Dankzij de kleur worden vogels tijdens de vogeltrek over de Noordzee minder afgeleid door de verlichting van offshore platforms. Een eerste platform van de NAM - L15 in het Nederlandse deel van de Noordzee - is als pilotproject uitgerust met de nieuwe verlichting. De eerste resultaten zijn zeer positief.

Jaarlijks trekken 60 miljoen vogels over de Noordzee. De meeste halen veilig de overkant. Alleen bij een bijzondere combinatie van weersomstandigheden wordt een aanzienlijk aantal trekvogels aangetrokken en gedesoriënteerd door traditionele verlichting op olie- en gasplatforms. Ze blijven daardoor rondvliegen of strijken langdurig op de platforms neer, waarna ze vaak te zwak zijn om de kust nog te bereiken. De kans dat deze weersomstandigheden zich onderweg voordoen, is zo’n 10%.

Het platform L15, net voor de Nederlandse kust ter hoogte van Vlieland, is het eerste platform ter wereld dat is uitgerust met dit type verlichting van Philips. Vrijwel alle buitenverlichting - maar liefst 380 lampen - is vervangen door een mix van nieuwe speciale TL- en HID-lampen (36W TLD- en 400W HPI-lampen). Momenteel loopt een praktijktest waarbij niet alleen naar de aantallen afgeleide vogels maar ook naar het welzijn van de medewerkers op de platforms wordt gekeken.
Provincie:
Tag(s):