maandag, 16. juli 2007 - 10:51

Nijmegen maakt zich op voor Vierdaagse

Nijmegen

In de Gelderse gemeente Nijmegen is het sinds maandagmorgen een drukte van belang bij de registratiebureau’s op de Wedren en het nabijgelegen Julianaplein. Rond 09.00 uur konden de deelnemers hun barcode ophalen om dinsdagmorgen van start te gaan. De registratiebureau’s zijn tot 20.00 uur open. Wie na deze tijd zich nog wil aanmelden, kan niet meer deelnemen aan de 91e editie van de monstertocht.

Tijdens de 91e editie zullen een 70 tal geselecteerden wandelaars, variërend van 11 tot 83 jaar, meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek zal de gevolgen voor het menselijke lichaam tijdens het wandelen in kaart brengen. De proefpersonen zullen maandag een voormeting krijgen van o.a. het gewicht en de bloeddruk. Tevens zullen de ‘proef’personen een urine- en bloedanalyse ondergaan. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door dr Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

Na de meting krijgen de wandelaars een aantal chips mee in de vorm van een pil. Met deze chip wordt dagelijks de lichaamstemperatuur tijdens het wandelen gemeten. De chip zal via de natuurlijke weg het lichaam weer verlaten. Ook tijdens de wandeldagen worden de zeventig wandelaars gemeten. Voordat zij van start gaan wordt de temperatuur en hartslag gemeten. Dit gebeurt ook tijdens het wandelen, om de vijf kilometer. Bij terugkomst op de Wedren wordt er, naast de gebruikelijke temperatuur- en hartslagmeting, ook gekeken naar het gewicht en de bloeddruk en wordt er weer een urine- en bloedanalyse uitgevoerd.

De groep van zeventig is op basis van leeftijd en afstand evenredig gekozen uit het bestand van inschrijvingen. Op een enkele uitzondering na bleek iedereen meteen bereid medewerking te verlenen aan het onderzoek. Dagelijks zullen de voorlopige onderzoeksresultaten bekend worden gemaakt.
Provincie:
Tag(s):