zondag, 1. juli 2007 - 10:27

Nog 41 schutterijen in de race voor d'n Um

Nederweert

Aanstaande zaterdag zullen 41 schutterijen in Nederweert verder strijden voor d’n Um op het OLS 2007. Na het invallen van de duisternis op het Oud Limburgs Schutterfeest waren er van de 159 schutterijen nog 41 over.

De 101e editie van het jaarlijkse schutterstreffen vond zondag plaats op het terrein aan de Randweg in Nederweert. De organisatie lag in handen van schutterij St. Antonius, nadat het zestal vorig jaar in Stramproy d’n Um mee naar huis nam.

In totaal hadden zich 159 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg zich voor het evenement aangemeld. Dat is iets minder dan vorig jaar. Volgens schattingen van de politie zijn er zo’n 50.000 bezoekers op het evenement afgekomen.

Uniek was dit jaar de deelname van een viertal Brabantse Gilden aan de optocht. Zij sloten de optocht af. De optocht was in vergelijking met voorgaande edities goed te doen, bleek uit reacties onder de deelnemende schutterijen. Er zijn in totaal 14 personen onwel geworden, zo laat de organisatie weten. Drie schutters en 9 mensen in het publiek moesten zich laten behandelen. Er hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan. Wel was vanwege de harde wind de optocht op het laatste stuk lastig voor de vaandeldragers, omdat zij op dat stuk vol in de wind liepen.

Na de optocht door de kern van Nederweert mochten de schutters aan de slag. Op het terrein zijn hiervoor 40 schietbomen opgezet. Het grootste deel van de dag was het schitterend weer, maar rond 17.00 brak een flinke regenbui los.

Wie d’n Um dit jaar mee naar huis neemt wordt hoogstwaarschijnlijk volgende week zaterdag beslist tijdens het uitkavelen.
Provincie:
Tag(s):