donderdag, 26. april 2007 - 20:58

Nog steeds grote verschillen in grafkosten

Den Bosch

De graftarieven over een graf van 20 jaar zijn in de gemeente Waddinxveen het hoogst. De graftarieven over dezelfde periode in de Friesche gemeente Ferweradiel het laagst. Het verschil bedraagt maar liefst 4.162 euro. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van uitvaartorganisatie DELA naar de hoogte van de graftarieven in verschillende Nederlandse gemeenten.

Donderdag heeft Edzo Doeve, bestuursvoorzitter van DELA, het rapport aan Arie Slob, kamerlid van de ChristenUnie, overhandigd. De afgelopen twee jaar is er veel te doen geweest over de stijging van de gemeentelijke grafkosten. De grafkostenstructuur die verschillende gemeenten hanteren is zeer onduidelijk en ondoorzichtig. Het gevolg is dat de tarieven die gemeenten in rekening brengen sterk verschillen. Daarnaast bestaan er per gemeente grote procentuele verschillen bij de jaarlijkse verhoging van grafkosten. Dit is aan de burger niet uit te leggen.

DELA trok vorig jaar publiekelijk aan de bel op basis van een eigen analyse. Naar aanleiding hiervan stelde Slob kamervragen. Hij pleitte daarbij voor een grondig onderzoek naar de gemeentelijke graftarieven. Ondanks de consternatie die er in 2006 ontstond aangaande de gemeentelijke grafkosten, zijn er echter nog steeds gemeenten die zeer hoge en ondoorzichtige graftarieven hanteren.

Opnieuw zijn er saillante verschillen. Bij de top tien overzichten van duurste en goedkoopste gemeenten voor graven van een periode van twintig jaar ligt de duurste gemeente Waddinxveen op een steenworp afstand van een van de goedkoopste gemeenten, namelijk Oudewater. Wat opvalt bij de procentuele stijgingen is niet alleen dat de stijgingen fors hoger zijn dan de inflatiecijfers van afgelopen jaar, maar dat deze ook zijn berekend op tarieven die al alleszins hoog zijn.
Provincie:
Tag(s):