zondag, 16. december 2007 - 19:56

Nonchalant Groningen moeizaam langs Willem II

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft thuis met 1-0 gewonnen van Willem II. De Noordelingen begonnen veel te nonchalant aan deze wedstrijd en mochten in de slotfase nog van geluk spreken dat de Tilburgers niet langszij kwamen. Het enige doelpunt kwam op naam van Bruno Silva, die een indraaiende vrije trap in één keer in het doel zag verdwijnen.

Willem II schoot brutaal uit de startblokken en zocht meteen de aanval op. Het offensief van de gasten duurde echter niet lang. Na een kwartier spelen nam Groningen het heft in handen, wat resulteerde in een kopbal op de paal van Erik Nevland. Drie minuten later had de Noorse aanvaller het geluk opnieuw niet aan zijn zijde, toen zijn schot wederom het aluminium raakte.

In het restant van de eerste helft speelden beide ploegen zeer slordig. De spelers leden veel balverlies en creëerden weinig mogelijkheden. Onder een klein fluitconcert vertrokken de hoofdrolspelers richting kleedkamers.

In de tweede helft was Groningen opnieuw de bovenliggende partij. Al na vijf minuten kon Goran Lovre alleen voor doelman Miakel Aerts opduiken, maar de middenvelder schrok van de kans en liet de bal van zijn voet stuiten.

Na 53 minuten voetballen was het wel raak. Een vrije trap van Bruno Silva, bedoeld als voorzet, werd door alles en iedereen gemist en verdween achter Aerts in het doel: 1-0.

Kort daarna moest Nevland zich noodgedwongen vanwege een hamstringblessure laten vervangen. De spits was voor aanvang van de wedstrijd al een twijfelgeval, maar leek toch op tijd fit. Stefan Nijland was zijn vervanger.

Tot aan de tachtigste minuut had Groningen de wedstrijd onder controle. De thuisploeg hoefde geen enkele moeite te doen om de voorsprong te consolideren. Toch ging het in de laatste tien minuten van de wedstrijd nog bijna mis voor de Noordelingen. Willem II werd wakker en zocht massaal de aanval op. De ploeg van Andries Jonker creëerde een aantal grote mogelijkheden, maar keeper Brian van Loo was attent. Vooral Frank Demouge had de gelijkmaker op zijn voet.

Groningen kreeg door het aanvallende spel van de gasten steeds meer ruimte in de tegenaanval. Het leverde een zeer boeiende slotfase op, waarin het spel op en neer golfde. In blessuretijd kregen Marcus Berg en Stefan Nijland beiden nog een grote kans, maar ook hun vizier stond deze middag niet op scherp. Het bleef bij de ene treffer van Bruno Silva.

Groningen stijgt door deze overwinning naar de negende plaats, met slechts één punt achterstand op nummer vijf FC Twente. Willem II staat op een gedeelde laatste plaats met Excelsior en moet dit seizoen alle zeilen bijzetten om niet verder in degradatiegevaar te komen.