vrijdag, 20. juli 2007 - 15:58

Noodweer veroorzaakt veel overlast

Provincie

Het zware noodweer van vrijdagmiddag heeft voor veel overlast gezorgd in Limburg. Het zwaartepunt lag voornamelijk in de gemeenten Kerkrade/ Landgraaf/ Heerlen/ Schinnen en Brunssum. Deze gebieden hebben het meeste last van de wateroverlast.

Er kwamen in zeer korte tijd enkele honderden meldingen (ongeveer 700 in twee uur tijd) binnen bij de brandweer. Deze verzoekt dan ook om enkel in spoedeisende gevallen gebruik te maken van het alarmnummer 112 en in alle overige gevallen contact op te nemen met de regionale brandweer op het nummer 043- 400 6800.

Het gaat hier om extreem zware regenval, hetgeen geleid heeft tot enkele incidenten in de regio. Zo was er een lek in het dak van een supermarkt in Hoensbroek, waardoor systeemplafondplaten naar beneden kwamen in de winkel.

In een andere supermarkt in Hoensbroek stond op een gegeven moment het water een meter hoog tegen de buitenzijde van een nooddeur. Door de kracht van het water dat zich in zeer korte tijd bij de winkel verzamelde, begaf een keermuur het waardoor een geparkeerde auto door het water werd meegevoerd en beschadigd.

Bij een bedrijf op de Koumen stortte een groot gedeelte van het dak in door de regenval. De brandweer heeft naast het eigen korps, ook de hulp van de Duitse collega’s ingeroepen bij het bestrijden van de wateroverlast.
Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen door de zware regenval.

Ook in Roermond kwam vanmiddag de regen met bakken uit de lucht. Op de rijksweg van Roermond richting Linne was het even aanschuiven bij het aldaar gelegen tankstation. Automobilisten, fietsers en wegarbeiders van de A73 zochten hun heil onder het afdak van het tankstation.

Iets verderop, ter hoogte van Maasbracht streed een eenzame fietser tegen het natuurgeweld. Weer of geen weer, hij zou zijn doel bereiken.

De bui was kort maar hevig. Na afloop werd de schade opgemaakt en vervolgde iedereen zijn weg.

Door een blikseminslag draaide de meldkamer van politie en brandweer in Noord-Limburg op haar backupsystemen. Het telefoonverkeer wordt omgeleid via de meldkamer van Zuid-Limburg. Ook het sirenenetwerk is uitgevallen.

De blikseminslag vond even na half twee plaats, toen een zwaar onweer over de regio trok. Uit voorzorg hadden politie en brandweer alle posten al bemand, toen ze het onweer zagen aankomen. Om kwart over drie kon deze voorzorgsmaatregel weer ongedaan worden gemaakt.

Als gevolg van het onweer kwam bij de meldkamer in Noord-Limburg een honderdtal meldingen binnen.
Provincie:
Tag(s):