woensdag, 14. november 2007 - 21:36

NS en Lelystad studeren samen op Regio-poortstation in Lelystad-Zuid

Lelystad

In de afgelopen maanden heeft de NS informeel met de gemeente Lelystad overlegd over onder welke voorwaarden een Regio-poortstation in het zuiden van Lelystad kan worden gesitueerd.

Regio-poortstations

De NS heeft in haar beleidsprogramma 'Spoor verder' te kennen gegeven dat zij voor de belangrijkste fileknooppunten Parkeer- en rij-stations willen realiseren. Deze stations worden Regio-poortstations genoemd. Centrale doelstelling is dat automobilisten uit hun auto worden gelokt op het punt vóórdat de files ontstaan. Lelystad Zuid (Warande) is hiervoor een uitstekende locatie. Mede omdat van hieruit ook Lelystad Airport goed bediend kan worden.

Intentie-overeenkomst

Het ziet ernaar uit dat de gemeente en de NS de samenwerking, om te komen tot een regiopoort, in de komende maanden vorm kunnen geven in een intentie-overeenkomst. Daarna kan worden gewerkt aan een plan en een definitieve overeenkomst. Voor de gemeente en de NS staat de functie van het huidige station Centrum (Intercity) niet ter discussie. Voor het nieuwe station is de dienstregeling nog niet bepaald, maar uitgangspunt van de gesprekken is dat ook dit station een Intercitystatus krijgt.

Derde aansluiting A6

Van groot belang voor deze ontwikkeling is dat tijdig een derde aansluiting aan de A6 gerealiseerd wordt. Deze moet komen ter hoogte van het noordoostelijke punt van de Hollandse Hout. Rijkswaterstaat en de Provincie zijn daarom nu al bij de gesprekken betrokken.
Provincie:
Tag(s):