dinsdag, 18. september 2007 - 12:43

Nuon gaat multi-fuel centrale gefaseerd bouwen

Eemshaven

Nuon heeft besloten de geplande 1.200 MW multi-fuel centrale in Groningse Eemshaven gefaseerd te bouwen. Eerst wordt gestart met het deel van de centrale dat op aardgas wordt gestookt, later volgt het deel waarin kolen en biomassa worden vergast. Nuon verwacht binnen twee jaar over de bouw van de vergassingsinstallatie te kunnen besluiten.

Als gevolg van recent sterk gestegen prijzen op de wereldmarkt voor procesinstallaties en constructiewerk, zijn de bouwkosten van de multi-fuel centrale de afgelopen maanden bijna verdubbeld. Vanwege die hoge kosten heeft Nuon besloten de bouw van de centrale te faseren. .

In de elektriciteitscentrale in Buggenum (Limburg), waar Nuon de vergassingstechniek al jarenlang toepast, wil Nuon graag een proef starten met CO2-afvang. Met de opgedane kennis en ervaring kan Nuon daarna CO2-afvang realiseren bij de multi-fuel centrale in Groningen, nadat de vergassingsinstallatie daar in bedrijf is genomen.

Nuon heeft ruim twee jaar gewerkt aan de voorbereiding van de multi-fuel centrale. De locatie Eemshaven is in juli 2006 gekozen vanwege de goede mogelijkheid voor toevoer van brandstoffen over zee en de ruime beschikbaarheid van koelwater. De gascentrale wordt in 2011 in bedrijf genomen en kan met zijn capaciteit van 1.200 MW ruim twee miljoen huishoudens van energie voorzien.
Provincie:
Tag(s):