donderdag, 22. november 2007 - 16:11

Oasen trekt kookadvies Krimpenerwaard in

Gouda

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft donderdagmiddag het kookadvies ingetrokken voor alle huishoudens in Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan den Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel. Inwoners van deze plaatsen hoeven sinds donderdagmiddag 15:30 uur hun water niet meer drie minuten te koken voor consumptie.

Uit onderzoek van het laboratorium blijkt dat het drinkwater hier aan alle kwaliteitseisen voldoet. Alle inwoners krijgen, ter bevestiging, vrijdag een groene kaart in de bus van Oasen. Op deze kaart staat meer informatie over het intrekken van het kookadvies.

Voorzorgsmaatregel
Maandagavond 19 november kwam er door een storing in een pompstation enige tijd geen water uit de kraan in Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan den Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel. Omdat het leidingnet in deze plaatsen daardoor even drukloos was geweest, bestond er een kleine kans dat er grondwater met bacteriën in het leidingnet terecht was gekomen. Uit voorzorg gaf Oasen een preventief kookadvies aan ruim 20.000 huishoudens. Dit advies is nu overal ingetrokken.

Oorzaak storing
Oasen heeft grondig onderzocht hoe kon het gebeuren dat er maandagavond 19 november tussen 17.20 en 18.00 uur geen water uit de kraan kwam. Op het zuiveringsstation in Lekkerkerk is volgens Oasen die avond een pomp uitgevallen. Normaal gesproken zou er dan een reservepomp moeten aanslaan maar dit gebeurde niet als gevolg van een programmeerfout in de besturing ervan.

Het drinkwaterbedrijf heeft ontdekt dat die programmeerfout al enkele jaren, onopgemerkt, in de besturing zat. Deze fout komt blijkbaar alleen voor als een specifiek onderdeel van de pomp uitvalt. Dat gebeurde voor de eerste keer afgelopen maandag. Oasen is hard bezig om de programmeerfout op te lossen. Tot die tijd wordt het pompstation 24 uur per dag bemand. Volgend jaar gaat het bedrijf ook de complete besturing van het pompstation vernieuwen.
Provincie:
Tag(s):